מִרְכּוּז | תערוכה שנתית קבוצתית

אירית אברמוביץ, מיכל אלון, שרה בן יוסף, ענת בראל, רות ברקאי, מיכל ברקוביץ, נדיה גורנשטיין, דבורה וינברג, לילך וישנבסקי, יסמין ונרסבוש, רויטל חכים סטריכמן, מירי חכם בן צבי, דונה יונתן כהן, אריאל ינאי-אפשטיין, רחל מנשה דור, ג'ונתן נוסן, מיכל ניב, עדינה סולומונוביץ, אסתר רינה ספרינג, שרה פורברג, שיאן רוז בן סירה, מרתה ריגר, איריס רפפורט, שרה שחק, שרלוט שלום.

אוצרוּת מיכל ברושי נחמני

התערוכה השנתית של עמותת אמנים יוצרים בישראל 2024

כולנו מחפשים איזון בתוך מציאות כאוטית, עוגן להיאחז בו; אנו כמהים לחזור אל המרכז שלנו ולמצוא זהות, משמעות ושלווה.
בספרה רב ההשפעה, "מרכוז", תיארה הפילוסופית והקרמיקאית מ.ס. ריצ'ארדס, את האמנים בכלל ואת הקדרים בפרט: "אחרי הכול אנחנו טרובדורים, להקה נודדת של יוצרי מרכז, מתגברים על הנפילה, קולטים את חוקי הכבידה, מזנקים אבל משחזרים צדק ושיווי משקל בתהליך. לא יכולים להתקיים מוסר ורוחניות בלי שהאמן יראה לנו את הדרך." מימי קדם ועד ימינו, בתרבויות סביב העולם, משולה מלאכת הקדרות לבריאה ולריפוי. בעשרות השנים האחרונות משמש תהליך מרכוז החומר, על הגלגל, משל לתהליך רוחני, למרכוז "העצמי".

מרכוז החומר דורש מהקדר למרכז את מחשבתו, את גופו ואת ידיו. מרכוז החומר הוא תהליכי: יש בו תנועה ושינויים – הגלגל המסתובב, הידיים המפעילות כוחות, מעלות ומורידות את החומר. מכאן, שההקבלה הרוחנית אף היא כוללת תהליכים, שינויים ותנועה של הנפש לקראת המרכוז, אנו מאזנים את עצמנו תוך כדי תנועה.

25 אומניות נתנו צורה למרכוז: המרכוז כמעגל, "היינג והיאנג" המשתקפים בניגודיות שבין השחור ללבן או שבין האור לחושך. המרכוז ככלי שימושי או כלי שהשתבש. חלק מהיצירות עוסקות בכיסופים אל המרכוז, אחרות מנגידות בין המרכוז והתוהו, או בין קדושה וחול ובאחת מהעבודות המרכוז המהודק הולך ונפרם בקצותיו.
היצירות שנבחרו לתערוכה עשויות רובן מקרמיקה אך יש בהן גם יצירות מזכוכית, וידאו, חוטי תפירה ורקמה, פיסול אינטראקטיבי באור, חפצים מן-המוכן ועוד. הן מבטאות את המאמץ להגיע למרכוז, בכישלונות ובהצלחות שבדרך, בהיבטיו החומריים של המרכוז כמו גם בהיבטיו הרוחניים.

לקריאה נוספת

אודות העמותה

גלריית BY.5

כתב עת 1280

אמני העמותה

הרשמו לעמותה



צרו קשר