
המאסטרית (שם זמני)
אוצרת התערוכה: סבטלנה ריינגולד
תחומי הקרמיקה והקראפט בישראל קשורים קשר הדוק עם העשייה הנשית. אחד ההסברים הרווחים לעובדה זו מצביע על כך שתחומים אלה התקיימו כנישה פנויה עבור נשים לפעול ולהתפתח בהם כרצונן. עם זאת ועל אף התרומה המובהקת של נשים להתפתחות תחומים אלה בארץ, בשיח האמנות הישראלית לאורך דורות, מתקיים יחס שונה כלפי היצירה הנשית לעומת זו הגברית.
לקראת התערוכה מוזמנים אמניות ואמנים מכל תחומי היצירה להציע הצעות שמתייחסות לשיח המגדרי בתחום הקרמי ומאתגרות את גבולותיו. הצעות ששואפות להאיר פרובלמטיקה ומציאות משובשת בתרבויות ובזהויות עכשוויות, לערער על קונבנציות אמנותיות, ולעורר שאלות על מגדר. הצעות שעוסקות בדרכים שמאפשרות להניע תהליך עבודה בו מדיום הקרמיקה משמש את היוצרת/היוצר לייצוג עצמי. במקרה זה, ה"ביצוע," המשתקף במראה של המוצר המוגמר, זה הנוכח פיזית למתבוננים או למשתמשים, יהווה עדות לעקבות החומריות, תיעוד של פעולת המיצג, המהדהד את הנוכחות של היוצרת/היוצר.
הגשת הצעה תעשה בקובץ אחד בפורמט word או pdf, כאשר כל הצעה צריכה לכלול את הפרטים הבאים:
את ההצעה יש לשלוח לכתובת המייל By5.caai.2022@gmail.com
עד לתאריך 30.6.22
בכותרת המייל יש לכתוב: הצעה לתערוכה "המאסטרית" ואת שם האמנית/האמן.
מתוך כלל ההצעות שתוגשנה תבחרנה ההצעות הרלוונטיות ביותר ליצירת מכלול עבודות בהתאמה למקום ולזמן, ובתום תהליך הבחירה תשלחנה תשובות לכל מי ששלח את ההצעות.
לאחר בחירת ההצעות יחל דיאלוג בין אמניות/אמנים שנבחרו לבין האוצרת לגבי אפשרויות פיתוח והמשך העבודה לקראת התערוכה ובהתאמה למרחב הגלריה.
החלטה סופית לגבי העבודות שתוצגנה בתערוכה ואופן הצגתן תתקבל בתום תהליך העבודה עליהן ( ~ ספטמבר 2022). עבודות שלא תעמודנה באמות המידה שתקבע האוצרת לא תוצגנה.
לצפייה במצגת מתוך המפגש המקדים עם האוצרת סבטלנה ריינגולד לחצו כאן.
למכתב סיכום המפגש המשיכו לקרוא:
תערוכה "המאסטרית"
עמותת אומנים יוצרים בישראל
התערוכה העתידית תצא מתוך נקודת הנחה כי המגדר מהווה אחד הגורמים המרכזיים בפיתוח הזהות והחוויה האמנותית של היוצר. היא תבחן את הדרכים בהן אמניות ואמני הקרמיקה והקראפט מגיבים לאמביוולנטיות מגדרית בתוך הפרקטיקה האמנותית. באיזה אופן הזווית המגדרית קשורה לתפיסת העצמי של אמניות ואמני הקרמיקה והקראפט של היום? כיצד הזהות המגדרית של היוצרת או היוצר משפיעה על האופן שבו היצירה נתפסת ונדונה בשיח האמנות המקומית? האם אמניות נשים של ימינו הצליחו להביא אל מרכז הבמה את מה שנדחק בעבר לשוליים הנחותים של מחוזות הקיטש והדקורציה והשתייך באופן מובהק לעולמן של נשים? האם דור חדש של אמנים גברים הפנימו תיאוריות פמיניסטיות ומגדריות?
לקראת התערוכה מוזמנים האמניות והאמנים להציע הצעות שמתייחסות לשיח המגדרי בתחום הקרמיקה והקראפט ומאתגרות את גבולותיו. ניתן להציע הצעות שעוסקות בדרכים שמאפשרות יציאה מהטווח המוכר, ולהניע תהליך עבודה שתוצאתו – אובייקט/גוף יצירות השובר את הסטריאוטיפים שמקבעים את הקול הנשי בשוליים של העשייה האמנותית. ניתן לחשוב על עבודות שאימצו טכניקות מגוונות, תוך שימוש לא קונבנציונלי בחומרים, כדי לבטא ביקורת חברתית, להאיר פרובלמטיקה ומציאות משובשת בתרבויות ובזהויות עכשוויות, לערער על קונבנציות אמנותיות, ולעורר שאלות על מגדר.
התערוכה העתידית תציע להתבונן בסובייקטיביות של היוצר/ת, דרך התהליכים החומריים המהדהדים אותה. תפיסה זו נקשרת עם המושג "חותם חומרי של הסובייקטיביות". עיקרה בהעברת הדגש מהתוצר/הדימוי החזותי הסופי, מן האובייקט לעצם ה"ביצוע" שלו ולראייתו כמרכיב חיוני בהבנת היצירה כייצוג העצמי. מכאן שהתערוכה מבקשת לכלול בתוכה לא רק את המוצר המוגמר, אלא גם תיעוד של תהליך היצירה. תהליך שמשמר בתוך האובייקט המוגמר את עקבות חומריות, המהדהדים את נוכחותה של היוצר/ת. בדרך זו התערוכה תבדוק את הגבולות שבין אמנות, חיים וצורות שונות של סדר חברתי ואיסוף מידע, ותשאף לקרוא תיגר על חוקים ומגבלות, תוך כדי משיכת תשומת הלב לתהליך באותה מידה כמו לתוצר הסופי.
את ההגשות לקול קורא יש לשלוח למייל: by5.caai.2022@gmail.com עד התאריך 30.6.22
בכל שאלה הבהרה ו/או רצון להתייעץ עם האוצרת לקראת ההגשה ניתן לפנות במייל: by5.caai.2022@gmail.com
דוגמאות:
1.:
תמר ניסים, המטחנה, 2013, תיעוד מיצג
2.
יואב אדמוני, Bed Rock, 2012, תיעוד מיצג
בר יוחאי 5 תל אביב
מיקוד 6655622
ב'-ד' 10:00-16:00
ה' 11:00-18:00
ב'-ד' 10:00-16:00
ה' 11:00-18:00
שישבת 10:00-14:00
caai@bezeqint.net
03-6874150
עיצוב The-Studio